Τρόποι Συμπεριφοράς προς τους Διαιτητές...

Σε έναν αγώνα μπάσκετ αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή των κανονισμών είναι οι διαιτητές. Πολλές φορές θεωρούμε, δικαίως ή αδίκως, ότι οι αποφάσεις τους δεν είναι σωστές. Ποια πρέπει να είναι η αντίδραση των εμπλεκόμενων παραγόντων; Παρακάτω αναφέρονται 5 τρόποι - σκέψεις συμπεριφοράς προς τους διαιτητές με ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο του προπονητή αφού αυτός αποτελεί και το πρότυπο συμπεριφοράς και υπεύθυνο διαπαιδαγώγησης νεαρών αθλητών. 
1. Συμπεριφερθείτε με σεβασμό. Οι παίκτες παρατηρούν τον τρόπο με τον οποίο ο προπονητής συμπεριφέρεται στους διαιτητές και ο προπονητής οφείλει να τους διδάξει το σεβασμό προς τους άλλους και πώς να επικοινωνούν χωρίς να φωνάζουν ανεξέλεγκτα. Οι διαιτητές είναι άνθρωποι και τους αρέσει, όπως σε όλους μας, να τους συμπεριφέρονται με σεβασμό. Μιλήστε μαζί τους. Κάντε τους ερωτήσεις σε μη επιθετικό τόνο. 
Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνουν οι σημερινοί νέοι πώς να σέβονται τους κανονισμούς. Επίσης εκπαιδεύει τους αθλητές να μην κατηγορούν μονίμως τους άλλους και να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους. 
2. Αναπτύξτε διάλογο και μάθετε τα ονόματά τους. Οι διαιτητές θα σας σεβαστούν και θα τους αρέσει το γεγονός ότι τους μιλάτε ανθρώπινα. Καλή ιδέα επίσης είναι να μάθετε τα μικρά τους ονόματα, έτσι ώστε να τους απευθύνεστε αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Οι πιθανότητες να ανταποκριθούν μεγαλώνουν αν ακούσουν το όνομά τους. 
3. Εφαρμόστε το «χρυσό» κανόνα. Αν συμπεριφέρεσαι στους διαιτητές όπως θα ήθελες εσύ να σου συμπεριφέρονται θα αναπτύξεις μια ποιοτική σχέση μαζί τους. Τις περισσότερες φορές, αυτό θα κερδίσει μερικά σφυρίγματα υπέρ σου.
4. Αμφισβήτησε τα σφυρίγματά τους με κατηγορηματικό, αλλά μη επιθετικό τρόπο. Αν αμφισβητήσεις τα σφυρίγματά των διαιτητών με έναν λογικό τόνο, είναι πιο πιθανό να ακούσουν την κριτική. Αν φωνάζεις και ουρλιάζεις συνεχώς το πιθανότερο είναι να σε αγνοούν. 
5. Να είσαι φιλόξενος στα εντός έδρας παιχνίδια. Όταν φιλοξενείς ένα παιχνίδι, χαιρέτησε τους και κάνε τους να αισθανθούν όσο πιο άνετα γίνεται. Είναι σημαντικό να προσφέρεται και ένα μπουκαλάκι νερό. Η σωστή συμπεριφορα πρέπει να είναι πολυεπίπεδη. Θα είναι προς όφελος της ομάδας οι φίλαθλοι ή οι γονείς να έχουν αντίστοιχη συμπεριφορά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σήματα Διαιτητών στο Μπάσκετ...

Γνωστική Ασυμφωνία..

Pick And Roll (Μέρος 1ο) - Εισαγωγή