Γιατί η Άμυνα Ζώνης Αποδίδει στις Αναπτυξιακές Ηλικίες;

Αν χρησιμοποιείτε άμυνες ζώνης και zone presses, θυμηθείτε την ώρα που διαβάζετε αυτό το άρθρο, ότι ο υπογράφων δεν κρίνει, ούτε προσπαθεί να φανεί υπεράνω σε καμία περίπτωση. Έχω και εγώ χρησιμοποιήσει άμυνες ζώνης και zone presses σε κάποιες περιπτώσεις. Θέλω να μοιραστώ όμως την ανησυχία μου ότι δεν ήταν το καλύτερο για την μακροπρόθεσμη ατομική βελτίωση των παικτών. Πιστεύω μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι επιθυμούμε να αναπτύξουμε καλύτερους παίκτες για το μέλλον και ότι θέλουμε το καλύτερο για τους παίκτες μας. 

Η Άμυνα Ζώνης Αποδίδει στις Αναπτυξιακές Ηλικίες επειδή: 

• Οι παίκτες δεν έχουν ακόμα προπονηθεί αρκετά, ώστε να αναπτύξουν τις απαιτούμενες ικανότητες χειρισμού μπάλας για να αντιμετωπίσουν τη ζώνη και να διασπάσουν τα διάφορα zone presses σε όλο το γήπεδο. 

• Οι παίκτες δεν είναι αρκετά δυνατοί και ακριβείς στις μακρινές πάσες για να διασπάσουν τη ζώνη. Οι άμυνες μπορούν να στείλουν 3, ή και 4 παίκτες στη μπάλα και ακόμα να είναι αποτελεσματικές. 

• Οι παίκτες δεν έχουν αναπτύξει την απαιτούμενη δύναμη και συγχρονισμό για να σουτάρουν αποτελεσματικά από μακρινή απόσταση. 

• Οι παίκτες δεν έχουν αναπτύξει ακόμα τις απαιτούμενες γνωστικές ικανότητες (μπασκετικό IQ) για να αναγνωρίζουν γρήγορα καταστάσεις και να αντιδρούν στον κατάλληλο χρόνο. 

• Πολλοί προπονητές δεν έχουν αρκετό προπονητικό χρόνο για να καλύψουν όλες τις πιθανές καταστάσεις. 

• Αντίθετα με την άμυνα man to man, στη ζώνη δεν χρειάζεται καν να εφαρμοστούν σωστές αμυντικές αρχές για να είναι αποτελεσματική στο επίπεδο των αναπτυξιακών ηλικιών. 

Με τη στιγμιαία ικανοποίηση της πρόσκαιρης νίκης και την ανάγκη να ευχαριστήσουν τους γονείς, οι προπονητές καταλήγουν να κοουτσάρουν περισσότερο για το αποτέλεσμα και λιγότερο για τη διαδικασία ανάπτυξης. Και αυτό μάλλον επηρεάζει αρνητικά τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των νεαρών αθλητών. 

Ποια είναι η άποψή σας για τη χρήση άμυνας ζώνης στις αναπτυξιακές ηλικίες; Αφήστε το σχόλιό σας.

Σχόλια

  1. Διαβάζοντας το άρθρο για τις άμυνες ζώνης μου δημιουργείται ο εξής προβληματισμός:
    Γιατί άραγε στο Αμερικάνικο σύστημα ανάπτυξης του αθλήματος το κεφάλαιο ''Ζώνη'' κατέχει σημαντική θέση;
    Στο σχολικό και κολεγιακό πρωτάθλημα αναγνωρισμένοι προπονητές διδάσκουν, χρησιμοποιούν και αναπτύσσουν συστήματα βασισμένα σε άμυνες ζώνης. Δεν τους ενδιαφέρει η μακροπροθεσμη ανάπτυξη των παικτών τους; Μήπως στο NBA δε χρειάζονται καλούς αμυντικούς παίκτες;
    Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι εκεί είναι όλα διαφορετικά, υπάρχει οργάνωση και το άθλημα είναι ενταγμένο στο εκπαιδευτικό σύστημα και, και... Ενώ εδώ...
    Μήπως τελικά δε φταίει η ζώνη και πιθανόν αύριο μεθαύριο ο αιφνιδιασμός που και σ' αυτόν χρειάζεται μιά μακρινή πάσα ακριβείας;
    Κλείνω λέγοντας ότι στα παιχνίδια των παιδικών μας χρόνων (κρυφτό ,κυνηγητό, βόλους) παίζαμε για να νικήσουμε, γιατί η νίκη στο Basket των παιδιών μας είναι προσκαιρη στιγμιαία ικανοποίηση βασισμένη σε σκοπιμότητα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ φίλε/η, καταρχήν σας ευχαριστούμε για την ανατροφοδότηση και την ευκαιρία που μας δίνετε για γόνιμο διάλογο.
    Στη συνέχεια θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το θέμα ζώνης στο μπάσκετ αναπτυξιακών ηλικιών(youth basketball) απασχολεί πάρα πολύ και τους Αμερικανούς προπονητές και αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης. Μπορείτε να βρείτε πολύ υλικό στο διαδίκτυο με μια απλή έρευνα.
    Προσωπικά, όπως ανέφερα έχω χρησιμοποιήσει ζώνη. Η άποψή μου είναι ότι σκεπάζει πολλές αμυντικές αδυναμίες. Όταν θα έχω πιο αποκρυσταλλωμένη άποψη ελπίζω να επανέλθω με νέο άρθρο πιο αναλυτικό για την καταλληλότερη άμυνα που βοηθάει στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των παικτών.
    Κλείνοντας θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να επικοινωνείτε μαζί μας επώνυμα, έτσι ώστε η αλληλεπίδρασή μας να είναι πιο προσωπική και άμεση.
    Ευχαριστούμε για το σχόλιό σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι άμυνες ομαδικής συνεργασίας, (το γράφω έτσι γιατί σε μερικούς ακόμα και η λέξη “ζώνη” είναι αλλεργική) είναι ένα όπλο στη φαρέτρα του προπονητή που προσωπικά πιστεύω ότι δεν εμποδίζει την ατομική βελτίωση των αθλητών και την εξέλιξη τους στο άθλημα. Επιπλέον θα έλεγα καλλιεργεί το πνεύμα συνεργασίας των παικτών στην υπεράσπιση του καλαθιού,(συγχρονισμένες κινήσεις στο χώρο και στο χρόνο με τη λογική της αλυσίδας που δε πρέπει να σπάσει ο κρίκος ).
    Τελικά δε νομίζω να είναι και τόσο κακό μία ομάδα που οι παίκτες της υστερούν έναντι του αντιπάλου σε ατομικές δεξιότητες και σε σωματικά προσόντα (κοντή ομάδα λιγότερο γυμνασμένη) να έχει στα χέρια της ένα όπλο που πιθανόν να της δώσει το δικαίωμα να ελπίζει στη νίκη.
    -Και για να χαλαρώσουμε!!!
    Ο Λεωνίδας με τους “300” στις Θερμοπύλες αν έπαιζε man to man δεν είχε ελπίδα, κλειστεί άμυνα ζώνης έπαιξε ο άνθρωπος , βέβαια χάσαμε γιατί ο αντίπαλος είχε ένα παίκτη που δεν τον περίμενε κανείς τον Εφιάλτη.

    Ο ανώνυμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σήματα Διαιτητών στο Μπάσκετ...

Γνωστική Ασυμφωνία..

Pick And Roll (Μέρος 1ο) - Εισαγωγή