Απέβαλε το Φόβο της Αποτυχίας στο Σουτ..

Έχει αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο (Αυτοκριτική..) ότι ο καλύτερος τρόπος για να παίζεις σύμφωνα με τις δυνατότητές σου είναι να «μειώσεις το φόβο της αποτυχίας» σε όλες τις πτυχές τους παιχνιδιού σου. 
Ειδικότερα στο σουτ ακόμα και ο παραμικρός φόβος προκαλεί νευρικότητα. Η νευρικότητα προκαλεί σφίξιμο των μυών και θολωμένη σκέψη, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν σε χαμένα σουτ. 
Δεν πρέπει να ανησυχείς για την αποτυχία στο σουτ. Είναι κάτι που απλά συμβαίνει συνεχώς. Αποδέξου το γεγονός ότι θα χάνεις σουτ σε κάθε αγώνα που παίζεις. Μόλις το αποδεχθείς θα γίνεις καλύτερος παίκτης. 
Δεν είναι τόσο δύσκολο αν αντιληφθείς πραγματικά τις παρακάτω σκέψεις: 

1. ΘΥΜΙΖΕ στον εαυτό σου ότι και οι μεγαλύτεροι σουτέρ όλων των εποχών έχουν χάσει περίπου τα μισά από τα σουτ που επιχείρησαν. 

2. ΑΝΕΠΤΥΞΕ αντικειμενική αντίληψη για το ποιο είναι ένα καλό σουτ για τις δικές σου ικανότητες, την απόσταση και τις συγκεκριμένες καταστάσεις αγώνα. Επιχείρησε μόνο καλά σουτ. (Γίνε Καλύτερος Σουτέρ ΤΩΡΑ..!)

3. ΑΣΕ τον προπονητή να αποφασίζει. Από τον προπονητή εξαρτάται να σε βγάλει από το παιχνίδι ή να σου πει να σταματήσεις να σουτάρεις. Εσύ απλά συνέχισε να «παίρνεις» τα ΣΩΣΤΑ σουτ. 

4. ΠΕΙΣΕ τον εαυτό σου, πριν από κάθε παιχνίδι, ότι είσαι και άλλα πράγματα, εκτός από σουτέρ. Μπορείς να βοηθήσεις την ομάδα σου παίζοντας καλή άμυνα, με το ρημπάουντ και με πολύ καλές πάσες. Έτσι ακόμα και όταν δεν ευστοχείς σε κάθε σουτ, δεν πειράζει. Μπορείς να συνεισφέρεις και με άλλους τρόπους. Κρατώντας αυτήν την αλήθεια στο μυαλό σου, θα καταφέρεις να μειώσεις την πίεση στο σουτ σου. 

5. ΜΗΝ εκνευρίζεσαι και ξεσπάς όταν αστοχείς. Αντί να μουρμουρίζεις κάτι αρνητικό, προσπάθησε με ηρεμία να αντιληφθείς ακριβώς γιατί αστόχησες. Αν έχεις προπονηθεί αρκετά και έχεις καλές βάσεις, υποσυνείδητα θα καταλάβεις τι χρειάζεται να διορθώσεις στο επόμενο σουτ. 

6. Μια πιο ευθεία και ενεργητική ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ είναι να προσθέσεις μια διορθωτική φράση που ενισχύει τη σωστή μηχανική που έλειπε από το χαμένο σουτ. Προσπάθησε να το εφαρμόσεις στην προπόνηση. Στους αγώνες, πρέπει να σουτάρεις χωρίς επιπλέον σκέψη και άγχος. 

Εσείς πώς αντιμετωπίζετε την αποτυχία στο σουτ; Μοιραστείτε τις σκέψεις σας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σήματα Διαιτητών στο Μπάσκετ...

Γνωστική Ασυμφωνία..

Pick And Roll (Μέρος 1ο) - Εισαγωγή