Πως Μπορώ να Παίζω Δυνατά, αλλά χωρίς Φάουλ;

Το παραπάνω αποτελεί μια πολύ καλή ερώτηση που αφορά προπονητές και παίκτες. Όλοι θέλουμε τους παίκτες μας να είναι ενεργητικοί στην άμυνα και να παίζουν δυνατά. Αυτό όμως μπορεί να σε οδηγήσει σε πολλά προβλήματα γιατί το «σκληρό» παιχνίδι οδηγεί σε φάουλ και τον αντίπαλο στη γραμμή των βολών. 

Το πρώτο βήμα για να διορθώσουμε το πρόβλημα είναι να βεβαιωθούμε ότι οι παίκτες μας έχουν σωστή αμυντική τοποθέτηση και αντιλαμβάνονται τον αντικειμενικό σκοπό. 
Αν σκοπός είναι να πας σε κλέψιμο τότε πιθανώς να οδηγηθείς σε φάουλ. Από την πλευρά του αθλητή, αν απλά κρατάς τον αντίπαλο μπροστά σου και διατηρώντας βασικές αμυντικές αρχές, θα μειώσεις σημαντικά τα φάουλ σου.
Πολλές φορές οι «ψηλοί» αντιμετωπίζουν προβλήματα με φάουλ γιατί η περιφερειακή άμυνα πηγαίνει, ανυπόμονα και συνεχώς, για το κλέψιμο δημιουργώντας κενά και ευκαιρίες για εύκολα καλάθια, τα οποία καλούνται να τα αντιμετωπίσουν οι «ψηλοί». 
Καλή τοποθέτηση και έγκαιρη βοήθεια θα μειώσουν σημαντικά τα φάουλ. 
Επιπρόσθετα, παραθέτουμε παρακάτω μερικούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.. 

Από την πρώτη μέρα, εφαρμόζουμε κάποιους κανόνες για το πώς πρέπει οι παίκτες μας να χρησιμοποιούν τα χέρια τους στην άμυνα: 

• Πάντα παρενοχλούμε την άμυνα κινώντας το χέρι από κάτω προς τα πάνω σε σχέση με τη μπάλα. 

• Δεν τοποθετούμε χέρια πάνω στον αντίπαλο. 

• Αν ο αντίπαλος περάσει δεν απλώνουμε χέρι. Τρέχουμε στην περιστροφή. 

• Χρησιμοποιούμε πόδια για να εμποδίσουμε τη διείσδυση, ΟΧΙ χέρια. 

• Όταν η μπάλα είναι εκτεθειμένη και μπορούμε να τη διεκδικήσουμε, βάζουμε και τα δυο χέρια. Δεν τη «χαστουκίζουμε», θέλουμε την κατοχή. 

• Δεν επιδιώκουμε να μπλοκάρουμε το σουτ πηδώντας άσκοπα. Σπάνια εμφανίζεται κάποιο πολύ αθλητικό παιδί με το σωστό timing. Τις περισσότερες φορές που χάνουμε την ισορροπία μας πηδώντας θα υποπέσουμε σε φάουλ ή ο αντίπαλος θα προσποιηθεί και θα μας περάσει. 

Το μυστικό είναι να αποκτήσουν οι παίκτες μας τη συνήθεια να χρησιμοποιούν και τα δυο χέρια όταν διεκδικούν τη μπάλα και, το σημαντικότερο, να προσπαθούν να κλέψουν τη μπάλα με κίνηση του χεριού από κάτω προς τα πάνω. Ελάχιστοι διαιτητές θα το σφυρίξουν φάουλ. Στην αντίθετη περίπτωση, που το χέρι κινηθεί ανάποδα, είναι συνηθισμένο να σφυρίζουν απλά την κίνηση ακόμα και αν δεν υπάρχει φάουλ. 

Παρακαλούμε αφήστε σχόλιο με επισημάνσεις ή τις προτάσεις σας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σήματα Διαιτητών στο Μπάσκετ...

Γνωστική Ασυμφωνία..

Pick And Roll (Μέρος 1ο) - Εισαγωγή