Βασικές Αρχές Επίθεσης Εναντίον Ζώνης..

Η άμυνα ζώνης είναι μία εντελώς διαφορετική αμυντική τακτική από αυτήν του man to man. Στηρίζεται στην κάλυψη του χώρου που θα κινηθεί η επίθεση και όχι στο μαρκάρισμα του παίκτη. Στο σύγχρονο μπάσκετ θεωρείται εναλλακτική λύση όταν δεν αποδώσει η άμυνα man to man, που θεωρείται βασική επιλογή των προπονητών. Πολλές φορές είναι πολύ αποτελεσματική, ειδικά όταν κατεβαίνουμε επίπεδο (εφηβικά, παιδικά). 

Τι πρέπει να κάνει η επίθεση για να ανταπεξέλθει στη διαφορετικότητα της άμυνας ζώνης; 
Εκτός λοιπόν, της διατήρησης της ψυχραιμίας πρέπει να προσπαθήσει να εφαρμόσει κάποιες ή όλες από τις παρακάτω βασικές αρχές: 

1. Η άμυνα ζώνης είναι ευάλωτη στην ανάπτυξη του αιφνιδιασμού. Είναι αναγκαίο, λοιπόν, οι επιθετικοί να προσπαθούν πριν από οποιοδήποτε σύστημα να έχουν σαν στόχο την ολοκλήρωση της επίθεσης με πρωτεύοντα ή δευτερεύοντα αιφνιδιασμό. 

2. Η κυκλοφορία της μπάλας να είναι πολύ γρήγορη και κανείς από τους επιθετικούς να μην κρατάει την μπάλα πολύ γιατί έτσι δίνει την ευκαιρία στους αντιπάλους να οργανωθούν και να καλύψουν τα κενά της άμυνας τους. 

3. Να χρησιμοποιείται όλο το πλάτος του γηπέδου με πάσες από την δυνατή πλευρά προς το κέντρο και αμέσως στην αδύνατη ώστε να αναγκάζεται η άμυνα να καλύπτει μεγαλύτερο χώρο και να δημιουργούνται κενά στην διάταξή της. 

4. Η επίθεση να ακολουθεί τέτοιο σύστημα ώστε να δημιουργεί υπεροπλία στην μία ή στην άλλη πλευρά της άμυνας ώστε να μην είναι δυνατό να καλύπτονται όλες οι θέσεις από την διάταξη της ζώνης. 

5. Οι επιλογές των επιθετικών να εναλλάσσονται μεταξύ διεισδύσεων, μακρινών σουτ και τροφοδότηση των ψηλών που κινούνται κοντά στο καλάθι, ώστε η άμυνα να προβληματίζεται από την ποικιλία των επιθετικών ενεργειών. 

6. Οι επιθετικοί να τοποθετούνται στα κενά της διάταξη ζώνης ώστε να κυκλοφορούν την μπάλα πιο εύκολα και να αλλάζουν την αμυντική τακτική των αντιπάλων. 

7. Γενικά η επίθεση εναντίον άμυνας ζώνης χρειάζεται υπομονή, αποφυγή λανθασμένων μεταβιβάσεων (συνήθως οι διαγώνιες και μακρινές πάσες), διεκδίκηση του επιθετικού rebound και ποικιλία επιθετικών ενεργειών. 

Ποιος πιστεύετε είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η ζώνη, ειδικά στα μικρότερα τμήματα (παιδικό); 

Παραπομπή: ellinogermaniki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σήματα Διαιτητών στο Μπάσκετ...

Γνωστική Ασυμφωνία..

Pick And Roll (Μέρος 1ο) - Εισαγωγή