Εγκεφαλική προπόνηση..

Πολλές φορές χρησιμοποιούμε στο μπάσκετ την έκφραση "καθαρό μυαλό" προσπαθώντας ταυτόχρονα να διδάξουμε τους νέους αθλητές να παίρνουν τις "σωστές" αποφάσεις μέσα στο παιχνίδι. 
Εκτός της συνεχούς προπόνησης και των αγωνιστικών εμπειριών, υπάρχουν και εξωαγωνιστικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας και να βοηθηθούμε τόσο στο μπάσκετ όσο και στην ίδια τη ζωή. Παρατίθενται κάποιες ιδέες που ανακαλύφθηκαν σε site γενικού ενδιαφέροντος. 
Γυμνάζετε το σώμα σας; Ε, δεν φτάνει μόνο αυτό, πρέπει να γυμνάζετε και το μυαλό σας. Αν το μυαλό σας είναι σε «καλή φόρμα», μπορείτε να παίρνετε σωστότερες αποφάσεις. Τα πράγματα ξετυλίγονται στις σωστές τους διαστάσεις και η ζωή σας γίνεται ευκολότερη. 
Όπως συμβαίνει με το σώμα, σε γενικές γραμμές, τείνουμε να παραμελούμε και τον εγκέφαλό μας. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας οδηγεί σε αυτό άλλωστε. Όλα έρχονται έτοιμα και σερβιρισμένα και μάλλον ο σκοπός είναι να μη σκεφτόμαστε και πολύ… 
Κάντε τη διαφορά και αρχίστε να φροντίζετε το σπουδαιότερο κομμάτι του εαυτού σας, αυτό που σας ξεχωρίζει. Δείτε μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τη λειτουργία του: 
Κάθε μέρα κάτι νέο 
Το internet είναι ένα σοβαρό όργανο νοητικής «εκγύμνασης». Χρησιμοποιήστε το σωστά και θα κερδίσετε πολλά. Ξεκινήστε με το να μαθαίνετε κάτι νέο κάθε μέρα: Μπείτε στο Wikipedia και συγκεκριμένα στο Wikipedia:Random, το οποίο εμφανίζει ένα τυχαίο άρθρο κάθε φορά. Διαβάστε το, μάθετε κάτι νέο, βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει. 
Απλά μαθηματικά Τα μαθηματικά, αν και ποτέ δεν ήταν το “φόρτε” στην πλειοψηφία του πληθυσμού, είναι από τους σοβαρότερους τρόπους να κρατήσετε το μυαλό σας σε φόρμα. Κάντε απλές μαθηματικές ασκήσεις, έστω για ένα λεπτό τη μέρα, και θα δείτε πως θα αρχίσετε να βλέπετε τη διαφορά στην ταχύτητα αλλά και στον τρόπο που λύνετε πρακτικά ζητήματα. 
Δίδαξέ το 
Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος όταν μαθαίνετε κάτι, για να αποτυπωθεί στο μυαλό σας είναι να ενεργείτε σαν να το διδάσκετε εσείς κάπου. Με τον τρόπο αυτό «τακτοποιείτε» στο δικό σας μυαλό πληροφορίες και λεπτομέρειες που αλλιώς μπορεί να σας διέφευγαν ή να μην τις αναλύατε τόσο. 
Γνώθι σ’ αυτόν 
Ξέρετε πάνω-κάτω σε τι είστε καλοί και σε τι όχι; Όταν ξέρετε τις αδυναμίες του μυαλού σας μπορείτε να δουλέψετε πάνω τους και να τις βελτιώσετε. Επίσης μπορείτε να αποφύγετε καταστάσεις που ξέρετε ότι δεν μπορείτε να χειριστείτε σωστά. «Δουλέψτε» τις αδυναμίες του μυαλού σας για να μην έρχεστε μπροστά σε αδιέξοδα και περίεργες καταστάσεις. 
Διαλογισμός 
Ο διαλογισμός δεν έχει καμία σχέση με θρησκείες και πιστεύω. Δεν χρειάζεται να ανεβείτε στην κορυφή ενός βουνού, για να ηρεμήσετε το μυαλό σας. Λίγες στιγμές ηρεμίας για το πολύπαθο, πολυχρησιμοποιημένο μυαλό σας, που ποτέ δεν ξεκουράζεται. (Και ό,τι δεν ξεκουράζεται, οτιδήποτε και να είναι αυτό, απλώς «καίγεται») 
Brain games 
Βάλτε στο πρόγραμμά σας παιχνίδια που έχουν σκοπό να εξασκήσουν το μυαλό σας. Παίξτε Sudoku, βρείτε αντίστοιχα apps, ή επισκεφτείτε το Lumocity.com, ένα site το οποίο χρησιμοποιείται και από γιατρούς για ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Ο στόχος του είναι η καθημερινή προπόνηση των πνευματικών δυνατοτήτων του επισκέπτη του, έτσι ώστε καθημερινά να βελτιώνεται η μνήμη, η προσοχή, η συγκέντρωσή του. Υπάρχουν αρκετά τέτοια λογισμικά είτε στο web είτε σε προγράμματα που κάνουν την ίδια δουλειά. 
Με λίγα λόγια φροντίστε το μυαλό σας όσο καλύτερα μπορείτε, γιατί όλα, κακά τα ψέματα, είναι εκεί…

Πηγή: ipop.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σήματα Διαιτητών στο Μπάσκετ...

Γνωστική Ασυμφωνία..

Pick And Roll (Μέρος 1ο) - Εισαγωγή