Παράγοντες Αθλητικής Επιτυχίας..

Αν επιθυμείς να πετύχεις σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής σου, ειδικά στο μπάσκετ, χρειάζεται να δουλεύεις σκληρά κάθε μέρα. Η παραπάνω φράση μπορεί να ακούγεται κλισέ αλλά παρόλα αυτά είναι πέρα για πέρα αληθινή. 
Κάθε πρωί που ξυπνάς έχεις δυο επιλογές. Ή να δουλέψεις σκληρά ή να μην δουλέψεις, τόσο απλό. Αν διαλέξεις να μην δουλέψεις θα αποτύχεις. Αν αποφασίσεις να δουλέψεις, πάλι μπορεί να αποτύχεις. Η επιτυχία δεν είναι ποτέ εγγυημένη, αλλά είναι αδύνατη χωρίς σκληρή δουλειά. 

Η σκληρή δουλεία και προσπάθεια αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της επιτυχίας σε κάθε τομέα. Υπάρχουν όμως και αρκετοί άλλοι παράγοντες που συνεισφέρουν στην πιθανότητα της επιτυχίας. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα επικεντρωθούμε σε τρεις από αυτούς. 

Θετικές επιρροές 

Είναι πολύ σπάνιο, για τον καθένα, να πετύχει χωρίς καθόλου βοήθεια. Έτσι, παράγοντας για τη επιτυχία είναι να βρεις κάποιον να σε πιέζει. Κάποιον που σε πιέζει να γίνεις όσο καλύτερος μπορείς. Κάποιον που σε κινητοποιεί. Κάποιον που σου λέει αυτό που πρέπει να ακούσεις, όχι αυτό που θέλεις να ακούσεις. Κάποιον που σου δίνει ενέργεια. Κάποιον που σε ενθαρρύνει. Κάποιον να σε «κοουτσάρει». 
Όλοι χρειάζονται κάτι τέτοιο στη ζωή τους. Μη περιμένεις απλά να σου συμβεί τυχαία, πήγαινε και βρες αυτόν τον άνθρωπο! Θα έχεις πολύ περισσότερες πιθανότητες να πετύχεις. 
Αυτός ο άνθρωπος μπορεί να είναι ο αδελφός, ο γονέας, ο φίλος, ο συμπαίκτης, ο γυμναστής ή ο προπονητής. Δεν έχει τόσο σημασία η ιδιότητα αυτού του ανθρώπου όσο αυτό που είναι. Είναι κάποιος που σε κάνει καλύτερο.

Συνεχής Βελτίωση 

Ανεξάρτητα αν είσαι παίκτης ή προπονητής βεβαιώσου ότι διαρκώς προοδεύεις και βελτιώνεσαι. Ή θα βελτιώνεσαι ή θα γίνεσαι χειρότερος. Δεν υπάρχει κάτι ενδιάμεσο. Προσπάθησε να αποκτήσεις πρόσβαση σε κάθε τι που σε κάνει καλύτερο. Αυτή η δέσμευση στη συνεχή ανάπτυξη θέλει χρόνο και προσπάθεια, αλλά αξίζει τον κόπο. 

Ενδυνάμωσε το «θέλω» σου 

Όλοι έχουν μια λίστα με τα πράγματα που θέλουν να πετύχουν. Ένας αθλητής μπάσκετ πιθανότατα θέλει να πηδήξει πιο ψηλά, να σουτάρει καλύτερα, να δυναμώσει… Τις περισσότερες φορές τα θέλω μένουν μόνο στα λόγια. Απλά λέμε ότι θέλουμε κάτι, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε αρκετά για να το πετύχουμε. 
Ένας τρόπος για να εκτιμήσεις τη δύναμη του «θέλω» σου είναι να μετρήσεις πόσες φορές υποκύπτεις στη φωνή που ακούς μέσα σου. Τη φωνή που ψιθυρίζει: «βαριέμαι να προπονηθώ σήμερα», «δεν μπορώ να σηκωθώ τόσο πρωί», «δεν μπορώ να καταφέρω αυτήν την άσκηση, είναι πολύ δύσκολη». Αν αφήσεις αυτήν τη φωνή να κερδίζει, τότε το «θέλω» σου είναι αδύναμο και οι πιθανότητες για επιτυχία ελάχιστες. 

Με ποιους τρόπους κινητοποιείτε τον εαυτό σας; Υπάρχει κάποιος με θετική επιρροή στη ζωή σας; Αφήστε το σχόλιό σας.

Σχόλια

  1. αυτος που σου δινει κινητρο ειναι αυτος που σε επνεει ,οποιοσδηποτε κι αν ειναι αυτος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σήματα Διαιτητών στο Μπάσκετ...

Γνωστική Ασυμφωνία..

Pick And Roll (Μέρος 1ο) - Εισαγωγή