5 Καλοκαιρινές Συμβουλές Προπόνησης..

Σε όποιο επίπεδο και να αγωνίζεσαι το καλοκαίρι σύντομα θα τελειώσει. Η ομάδα θα ξεκινήσει προετοιμασία και μετά ακολουθεί η αγωνιστική περίοδος. Ιδανικά, πρέπει να δουλέψεις αρκετά τη μεταβατική περίοδο και να έχεις ετοιμαστεί για αυτά που θα ακολουθήσουν. 
Στο άρθρο που ακολουθεί παραθέτονται κάποιες σκέψεις και προτάσεις που ίσως σε βοηθήσουν να μεγιστοποιήσεις το όφελος της προπόνησής σου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. 

Αποθεραπεία 

Πρώτο και σημαντικότερο, πριν μιλήσουμε για προπόνηση, πρέπει να αναγνωρίσεις και να περιποιηθείς οποιοδήποτε μικροτραυματισμό. Μην αγνοήσεις κάτι μικρό που ίσως σοβαρέψει αργότερα. Τώρα είναι η ιδανική περίοδος να αντιμετωπίσεις αυτά τα θέματα! 

Αυτοαξιολόγηση 

Η περίοδος μετά τη λήξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων είναι ιδανική να αξιολογήσεις κάθε πλευρά του παιχνιδιού σου και να καταλήξεις σε μια αντικειμενική εικόνα των δυνατών σημείων σου και των αδυναμιών σου. Προτιμότερο είναι αυτό να γίνει με τη βοήθεια του προπονητή σου. 
Η αντικειμενική αξιολόγηση είναι σημαντική για να μπορέσεις στη συνέχεια να ιεραρχήσεις αυτά που θα δουλέψεις στο ασκησιολόγιό σου. 

Αντικείμενα προπόνησης 

Σίγουρα το πρόγραμμα προπόνησης πρέπει να είναι εξατομικευμένο όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Ούτε αποτελεί σκοπό του συγκεκριμένου άρθρου η παράθεση κάποιου ασκησιολογίου. Σε γενικές γραμμές όμως έμφαση πρέπει να δοθεί στους παρακάτω τομείς: 
• Αύξηση δύναμης, ταχύτητας, έκρηξης. 
• Ευκινησία, ευλυγισία. 
• Βασικές δεξιότητες: Όσο σημαντικά στοιχεία και αν είναι η δύναμη ή η έκρηξη, αν δεν μπορείς να σουτάρεις, να πασάρεις, να ντριπλάρεις ή να παίξεις άμυνα, δεν πρόκειται να παίξεις αξιόλογο μπάσκετ. 
Καθημερινή επανάληψη στα βασικά. Η επανάληψη δεν είναι κάποιας μορφής τιμωρία, είναι ο μόνος τρόπος για να βελτιωθείς! 


Συχνά ακούμε τη φράση «είμαστε αυτό που τρώμε». Αν δεν τρως σωστά δεν θα έχεις την εμφάνιση που επιθυμείς, ούτε και την ανάλογη απόδοση. 

Ανάπαυση και ανάκτηση ενέργειας 

Μην αγνοείς το ρόλο που παίζει η ανάπαυση και η ανάκτηση στη μεγιστοποίηση της απόδοσής σου. Με ένα έντονο πρόγραμμα να σε περιμένει τον Αύγουστο, πρέπει να επιτρέψεις στο σώμα σου να «αναρρώνει». 
Καλός ύπνος και μια μέρα ρεπό από κάθε έντονη δραστηριότητα είναι ευεργετικά!

Αφήστε τα σχόλια και τις προτάσεις σας για τη σημασία της μεταβατικής περιόδου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σήματα Διαιτητών στο Μπάσκετ...

Γνωστική Ασυμφωνία..

Pick And Roll (Μέρος 1ο) - Εισαγωγή