Επιθετικό Transition και Αιφνιδιασμός..

Όταν η ομάδα αποκτά την κατοχή της μπάλας και προωθείται όσο το δυνατόν γρηγορότερα στο γήπεδο, μέσω ντρίπλας ή πάσας, αυτό λέγεται αιφνιδιασμός και επιθετικό transition.

Ο αιφνιδιασμός πρέπει να αποτελεί την πρωταρχική επιθετική επιλογή κάθε ομάδας. Οι λόγοι, μερικές φορές απλοί, αναφέρονται παρακάτω: 

1. Ευκαιρία για εύκολους πόντους 

Πολλές ομάδες έχουν αρκετά καλές άμυνες στο μισό γήπεδο, όταν η αντίπαλη επίθεση πηγαίνει σε σετ παιχνίδι. Ανεξάρτητα, λοιπόν, αν υπάρχει επιθετικό πλεονέκτημα (2v1, 3v2 κτλ) ή κατάσταση επιθετικού transition (5v5), ο αιφνιδιασμός επιτρέπει στην ομάδα να επιτεθεί πριν στηθεί η αντίπαλη καλή άμυνα και να επιτύχει πιθανά εύκολα καλάθια. 

2. Έλεγχος ρυθμού και κακές επιλογές για τον αντίπαλο 

Κάποιες ομάδες δεν είναι συνηθισμένες σε γρήγορο ρυθμό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες λάθος επιλογές για τον αντίπαλο και να δώσει πλεονέκτημα στην ομάδα. 

3. Αντίδοτο για τη ζώνη και την πίεση 

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η καλύτερη επίθεση εναντίον μιας πολύ καλής άμυνας ζώνης είναι το γρήγορο επιθετικό transition και ο αιφνιδιασμός. Ευκαιρία για εύκολα καλάθια ΠΡΙΝ στηθεί η άμυνα ζώνης. 

4. Δημιουργία επιθετικής νοοτροπίας 

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο, όταν η ομάδα ξέρει να τρέχει στον αιφνιδιασμό να δημιουργείται αυτόματα μια πιο επιθετική νοοτροπία στους παίκτες της. Αρκετά συχνά η διαφορά ανάμεσα στους μέτριους και στους καλούς παίκτες είναι μόνο η νοοτροπία – ψυχολογία τους. 

5. Οι παίκτες το απολαμβάνουν 

Είναι πιθανότερο οι παίκτες να ενθουσιαστούν και να θέλουν να συμμετέχουν περισσότερο αν η ομάδα έχει ένα στυλ παιχνιδιού που είναι πιο απολαυστικό.

Κλείνοντας θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο αιφνιδιασμός είναι αποτέλεσμα ενός κλεψίματος, κοψίματος, δυναμικού ρημπάουντ και γρήγορης πρώτης πάσας, λάθους του αντιπάλου κ.α. Άρα μια ομάδα με πολύ καλή και ενεργητική άμυνα δημιουργεί πολύ καλύτερες προϋποθέσεις για αιφνιδιασμό. (7 Λόγοι για τους οποίους η Άμυνα πρέπει να αποτελεί Προτεραιότητα..)

Ποιο είναι το αγωνιστικό στυλ που προτιμάτε. Αφήστε σχόλιο με την άποψή σας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σήματα Διαιτητών στο Μπάσκετ...

Γνωστική Ασυμφωνία..

Pick And Roll (Μέρος 1ο) - Εισαγωγή