Σεβασμός...

Σεβασμός είναι ο θεμέλιος λίθος και προαπαιτούμενο στοιχείο σε πολλά πράγματα που είναι, ή θα έπρεπε να είναι, σημαντικά για έναν αθλητή και γενικότερα ξεχωριστό άτομο. Ο σεβασμός είναι η βάση μιας καλής επικοινωνίας, αλληλοκατανόησης και συμπεριφοράς στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης. 
Για αρχή, πρέπει να έχεις αυτοσεβασμό. Όχι κάτι ψεύτικο, σαν το δήθεν ύφος που βλέπεις να έχουν κάποιοι στο δρόμο ή στην τηλεόραση, αλλά αυτοσεβασμό που θα σε βοηθήσει πολύ σε αυτό που κάνεις. Ο αυτοσεβασμός δεν περιλαμβάνει το να είσαι επιθετικός, επιδειξίας ή το κέντρο της προσοχής. Αυτοσεβασμός είναι η εσωτερική ασφάλεια που έχεις όταν γνωρίζεις πώς να κάνεις το σωστό και είσαι έτοιμος για να το κάνεις. Είναι κάτι μέσα σου που σου επιτρέπει να γνωρίζεις ότι αυτό που κάνεις ή ο τρόπος που παίζεις είναι ο «σωστός τρόπος» και θα οδηγήσει σε προσωπική ευχαρίστηση. 
Πρέπει πάντα να σέβεσαι τους συμπαίκτες σου. Είναι πολύ σημαντικοί για σένα. Αποτελούν μέρος της ομάδας σου. Στα χρόνια που έρχονται θα γίνουν ένα μεγάλο κομμάτι των αναμνήσεων που θα έχεις από τη μπασκετική σου εμπειρία. Τώρα μπορεί να πιστεύεις ότι είσαι καλύτερος από αυτούς. Μπορεί και να είναι αλήθεια, αλλά στο χέρι σου είναι να τους βοηθήσεις να γίνουν καλύτεροι! Δεν θα το καταφέρεις αυτό όταν τους κοροϊδεύεις και σχολιάζεις κάθε προσπάθειά τους. Έτσι μόνο τους αποθαρρύνεις. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να σέβεσαι τις προσπάθειές τους, να τους δείξεις ότι ενδιαφέρεσαι για αυτούς και ότι τους χρειάζεσαι για συμπαίκτες. Θυμήσου ότι κανείς δεν χάνει σουτ ή κάνει λάθος πάσα ή λάθος στο σύστημα επίτηδες και οφείλεις να σέβεσαι την προσπάθειά τους. 
Ο σεβασμός για τους αντίπαλους είναι επίσης απαραίτητος. Είναι και αυτοί αθλητές, που παίζουν το παιχνίδι που αγαπούν, ακριβώς όπως και εσύ. Αν είναι ο τύπος του παίκτη επιδειξία, προκλητικού, αλαζόνα ή αντιαθλητικού δείξε τους, με το δικό σου αγωνιστικό στυλ, το «σωστό τρόπο» να αγωνίζονται. Δεν χρειάζεται να τους συνερίζεσαι κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Απλά παίξε το παιχνίδι σου και ίσως μάθουν κάτι. Η δική σου αίσθηση αυτοσεβασμού μπορεί να αλλάξει και τη δική τους. 
Μια σημαντική πλευρά του σεβασμού είναι και αυτή προς τους διαιτητές, την οποία δείχνουν όλοι οι σπουδαίοι παίκτες. Έχουν τη δυσκολότερη δουλειά στο γήπεδο. Θα κάνουν σίγουρα κάποια περιστασιακά λάθη, παρόλα αυτά χωρίς σκοπιμότητα. Όπως εσύ δεν χάνεις κάποιο σουτ ή ρημπάουντ επίτηδες. Όσο περισσότερο σεβασμό δείχνεις προς τους διαιτητές, τόσο περισσότερο θα σε σέβονται και αυτοί σαν αθλητή. 
Ο σεβασμός για τους προπονητές είναι επιτακτικός. Οι προπονητές διαθέτουν το χρόνο τους για να σε βοηθήσουν να γίνεις καλύτερος παίκτης. Υπήρξαν και αυτοί παίκτες και καταλαβαίνουν πόσο δύσκολο μπορεί να είναι το παιχνίδι, πόσο χρονοβόρες είναι οι προπονήσεις, όταν το διάβασμα «περιμένει» στο σπίτι και πόσο πολύ θέλεις να νικήσεις. Πρέπει να καταλάβεις ότι είναι εκεί για να σε βοηθήσουν να πετύχεις! 
Αν καταφέρεις να «αριστεύσεις» στο θέμα του σεβασμού και το δείξεις με τον τρόπο που αγωνίζεσαι και τη συμπεριφορά σου κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και των αγώνων, τότε το παιχνίδι σου και η χαρά που αντλείς από αυτό, θα αυξηθούν σε επίπεδα που δεν περίμενες ποτέ!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σήματα Διαιτητών στο Μπάσκετ...

Γνωστική Ασυμφωνία..

Pick And Roll (Μέρος 1ο) - Εισαγωγή