Ανάπτυξη της Αυτοπεποίθησης...

Το επίπεδο της αυτοπεποίθησης του αθλητή μπορεί να αναπτυχθεί ή να βελτιωθεί, χωρίς να ξεχνάμε ότι η ιδανική αυτοπεποίθηση είναι μία μέση αυτοπεποίθηση ούτε πολύ χαμηλή ούτε πολύ υψηλή. Η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης μπορεί να γίνει με κάποιες βασικές ασκήσεις και πάντα σε συνεργασία αθλητή - προπονητή. 
- Κάντε μία λίστα με τις επιτυχίες του κάθε αθλητή. Ο καθένας έχει επιτυχίες όσο μικρές και αν είναι αυτές. 
- Κάντε μια λίστα με τα θετικά χαρακτηριστικά του κάθε αθλητή. Οι συναθλητές μπορούν να βοηθήσουν αν ο αθλητής παρουσιάζει δυσκολίες στην ανεύρεση θετικών χαρακτηριστικών. 
- Προσπαθήστε να ξεπεράσετε τους δισταγμούς. Για παράδειγμα αν ο αθλητής φοβάται να σουτάρει πρέπει να δοκιμάσει περισσότερες φορές στην προπόνηση ή και σε φιλικά παιχνίδια μετά από καθοδήγηση, γνωρίζοντας ότι θα νοιώθει περισσότερο σίγουρος με την εξάσκηση. 
- Αν δεν ρισκάρεις μπορεί να νιώθεις ασφαλής αλλά δεν βελτιώνεσαι. Ο προπονητής πρέπει να δώσει ιδιαίτερη σημασία και στο τρόπο που θα επιβραβεύει ή θα κάνει παρατηρήσεις στους αθλητές. Μπορεί εύκολα να τους τονώσει ή να τους μειώσει την αυτοπεποίθηση. 
- Ανακαλύψτε τι είναι αυτό που ενοχλεί τον αθλητή, στην προπόνηση, στον αγώνα, στη σχέση του με τον προπονητή και τους συμπαίκτες και κάντε ένα σχέδιο με τα βήματα για να το ξεπεράσει. Αν ο αθλητής πιστεύει ότι τον μειώνουν ή τον απορρίπτουν ζητήστε να το επιβεβαιώσουν και οι συμπαίκτες. Οι ξεκάθαρες σχέσεις ωφελούν πάντα την ομάδα. 
- Η αντιμετώπιση της αποτυχίας είναι ένα βασικό στοιχείο που πρέπει να μάθουν οι αθλητές από τον προπονητή. Μεγαλύτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στο πως μαθαίνουμε από τα λάθη μας και ότι μόνο έτσι βελτιωνόμαστε. 
- Ορίστε ατομικούς στόχους οι οποίοι θα ικανοποιούν τον κάθε αθλητή ξεχωριστά, δε χρειάζεται να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες όλων. Αντιμετωπίστε αυτούς τους στόχους θετικά και ενισχύστε τον αθλητή όταν τους πετυχαίνει. 
- Στην διάρκεια της νοερής εξάσκησης, αφιερώστε ένα μέρος για να φανταστείτε πως θα είναι ο αθλητής όταν θα έχει πετύχει τους στόχους του. Νιώστε τα συναισθήματα χαράς και ικανοποίησης. 
- Η εκμάθηση τεχνικών χαλάρωσης και διαχείρισης του άγχους ωφελεί στην τόνωση της αυτοπεποίθησης καθώς οι αθλητές ξεπερνούν πιο εύκολα τις δυσκολίες και αποδίδουν καλύτερα. 

Να θυμάσαι ότι "Το μόνο σουτ που είναι 100% χαμένο είναι αυτό που δεν τόλμησες." 

 Όπως επίσης και τα λόγια του μεγάλου Michael Jordan:"Δεν φοβάμαι να αποτύχω. Έχω χάσει πάνω από 9.000 σουτ στην καριέρα μου. Έχω χάσει περίπου 300 παιχνίδια. 26 φορές έχω πάρει την πρωτοβουλία για το τελευταίο σουτ και έχω αστοχήσει. Έχω αποτύχει ξανά και ξανά στην ζωή μου. Αυτό είναι όμως που με κάνει επιτυχημένο."

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σήματα Διαιτητών στο Μπάσκετ...

Γνωστική Ασυμφωνία..

Pick And Roll (Μέρος 1ο) - Εισαγωγή