Για καλές Πάσες...

Το μπάσκετ είναι ένα κατεξοχήν συλλογικό άθλημα, το οποίο στηρίζεται στην ανάπτυξη της ομαδικής τακτικής και λιγότερο σε ατομικές ενέργειες. Ένα απαραίτητο στοιχείο για την εφαρμογή της ομαδικής επίθεσης είναι οι αποτελεσματικές μεταβιβάσεις (πάσες). 
Αν και η πάσα μοιάζει να είναι η πιο απλή επιθετική ενέργεια, εντούτοις απαιτείται τεχνική και εξάσκηση, για να καταλήξουμε σε σωστή και ασφαλή μεταβίβαση. Οι παραλλαγές στον τρόπο που θα μεταβιβαστεί η μπάλα, είναι πάρα πολλές και αρκετές φορές χαρακτηρίζουν και τις δυνατότητες του πασέρ. 
Ανεξάρτητα όμως από το είδος, η τεχνική της εκτέλεσης διέπεται από ορισμένες βασικές αρχές που, εφόσον τηρηθούν, η πάσα θα είναι αποτελεσματική και ασφαλής. 
Οι αρχές αυτές είναι οι εξής: 
1. Οπτική επαφή με το μεγαλύτερο μέρος του γηπέδου, ώστε να επιλεγεί ο γρηγορότερος και ασφαλέστερος τρόπος μεταβίβασης. 
2. Καλή ισορροπία του παίκτη που κάνει την πάσα. 
3. Η μπάλα πρέπει να καταλήγει σε τέτοιο σημείο του σώματος του αποδέκτη, ώστε αυτός να μπορεί να την υποδεχθεί με ασφάλεια και να έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει επιθετική ενέργεια. 
4. Η ταχύτητα και η δύναμη της πάσας εξαρτώνται από την απόσταση που πρέπει να καλύψει η μπάλα. 
5. Εκτός εξαιρέσεων, η λαβή της μπάλας πρέπει να γίνεται με τα δύο χέρια, ώστε να μπορεί ο παίκτης να ελέγχει την μπάλα σε περίπτωση που παρεμβληθεί αμυντικός. 
6. Το είδος της πάσας το καθορίζουν και οι δυνατότητες του αντιπάλου. Έτσι σε ένα ψηλό ή αλτικό αντίπαλο αποφεύγουμε την πάσα πάνω από το κεφάλι, ενώ σε ένα κοντό και γρήγορο την επιχειρούμε. 
7. Γενικά προσπαθούμε να περάσουμε την μπάλα από το πιο ευάλωτο μέρος του αντιπάλου. Συνήθως συνιστάται η χρησιμοποίηση προσποίησης σε πιεστικές άμυνες, ώστε να δημιουργήσουμε διαδρόμους μέσα από τους οποίους θα περάσει η μπάλα. 
8. Ο παίκτης, για να διασφαλίσει την κατοχή της μπάλας, πηγαίνει προς αυτή, τη συναντά στον αέρα και προσγειώνεται σε βασική στάση με τα δύο πόδια ταυτόχρονα. 
Τέλος, μερικές γρήγορες συμβουλές για καλές πάσες:
1. Κράτησε τον έλεγχο της μπάλας με τα δάκτυλα. Μην πασάρεις εάν δεν έχεις τον πλήρη έλεγχό της. 
2. Μάθε να πασάρεις σωστά. Δούλεψε ώστε να πασάρεις με ακρίβεια μέχρι να σου γίνει συνήθεια. 
3. Προσάρμοσε τη ταχύτητα της πάσας ανάλογα με την απόσταση που έχεις από το συμπαίκτη σου. 
4. Αφού μάθεις να πασάρεις σωστά με τα δύο χέρια, προσπάθησε μόνο με το ένα (δεξί – αριστερό). 
5. Απέφυγε τις θεαματικές πάσες όταν μπορείς να τις κάνεις εύκολες και απλές. 
6. Επέλεξε την κατάλληλη πάσα για κάθε περίπτωση. 
7. Μην πασάρεις σε πολύ κόσμο, γιατί ο κίνδυνος του λάθους είναι μεγάλος.
8. Μάθε να πασάρεις χωρίς να κοιτάζεις το στόχο. 
9. Να ξέρεις ότι μια καλή πάσα πολλές φορές αξίζει όσο ένα καλάθι. 
10. Προσπάθησε να γίνεις καλός πασέρ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σήματα Διαιτητών στο Μπάσκετ...

Γνωστική Ασυμφωνία..

Pick And Roll (Μέρος 1ο) - Εισαγωγή